




Moussaka
hoofdgerecht voor 4 personen
- 2 blikken Bonduelle linzen (310g)
- 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- ½ tl kaneelpoeder
- 2 tl Italiaanse kruiden
- ¼ tl nootmuskaat
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 1 el tomatenpuree
- zout en peper (naar smaak)
- Olijfolie
- 2 middelgrote aubergines
- 3 grote aardappelen
- 100 g cashewnoten, 15 min geweekt in heet water
- 350 ml sojamelk
- 2 el bloem
- ½ tl nootmuskaat
Voeg de ingrediënten direct toe aan je online winkelmandje
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergine en aardappelen in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Leg de plakken op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, bestrooi met Italiaanse kruiden, zout en peper. Rooster ze in de oven gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Stap 2Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze tot hij glazig is. Voeg de knoflook, kaneelpoeder, Italiaanse kruiden, nootmuskaat en gerookte paprikapoeder toe en bak nog een minuut.
Stap 3Roer de tomatenpuree erdoor en bak dit kort mee. Voeg de linzen en tomatenblokjes toe, breng op smaak met zout en peper, en laat het geheel 10-15 minuten zachtjes sudderen.
Stap 4Mix de geweekte cashewnoten, sojamelk, edelgistvlokken, nootmuskaat, zout en peper in een blender tot een gladde saus. Verwarm de olie in een pan, voeg de bloem toe en roer tot een pasta ontstaat. Voeg beetje bij beetje de cashewroom toe, terwijl je blijft roeren, tot je een dikke, romige saus hebt. Haal van het vuur.
Stap 5Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg de helft van de aardappelplakken op de bodem van de schaal. Verdeel daarover de helft van de aubergineplakken. Schep de helft van de linzensaus erover. Herhaal de lagen en eindig met de bechamelsaus bovenop.
Stap 6Bak de moussaka 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Laat de moussaka 10 minuten afkoelen voordat je hem serveert.